Fordons- och transportprogrammet (FT)

Vill du arbeta med bilar i framtiden?


Då är Fordonsprogrammet på Ållebergsgymnasiet helt klart något för dig!
Din framtid inom branschen innebär ett omväxlande arbete där du hela tiden får lära dig nya saker efterhand eftersom bilarna utvecklas med alltmer avancerade elektroniska system.
Ållebergsgymnasiet erbjuder två inriktningar – Karosseri och Personbil.

Vad vi gör

Personbilsinriktning


Du som söker till Fordonsprogrammets personbilsinriktning gillar att självständigt felsöka och lösa problem på moderna bilar. Vi på Fordonsprogrammet arbetar med både övningsobjekt och kundbilar. Vi har tillgång till modern informations- och diagnosutrustning i datorer som kopplas till bilarna.
Du får lära dig att serva och reparera bilar med hjälp av instruktioner både på svenska och engelska. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagd och sker på de lokala bilverkstäderna.
Det finns dessutom utvecklingsmöjligheter i branschen där du kan få arbeta som kundmottagare, försäljare eller med reservdelsansvar.

Karosseriinrikting


Du som söker fordon med inriktning karosseri har målet att skaffa dig en grundläggande utbildning som bilskadereparatör/lackerare. På Karosseri-inriktningen arbetar du med kundbilar. Vi utför kontrollmätningar, plåtbearbetar med engelska hjulet. Vi introducerar dig i olika svetsmetoder tex. Mig, Tig, Gas, Punktsvets. Vi lackerar med vattenbaserade färger samt använder WinCabas dataprogram m.m.
Din framtid inom Karosseri-inriktning som bilskadereparatör/lackerare ställer stora krav på noggrannhet. Valet av reparationsmetod och hantering av olika material har stor betydelse för kvalitet. Social kompetens är en viktig del i arbetet med kunder. Dessa kunskaper är centrala i ämnet. Som lackerare sätter du sista finishen på bilen!

adobe-pdf-icon-logo-vector-011-svart

Programsamordnare

Tore Lennartsson (Personbil)
tore.lennartsson@edu.falkoping.se
0515-88 60 90

Lars Waller (Karosseri)
lars.waller@edu.falkoping.se
0515-88 53 66

SYV

Anna Sandén
anna.sanden@falkoping.se
0515 – 88 62 98