Estetiska programmet (ES)

Under dina tre år hos oss får du en lustfylld och kreativ skoltid samtidigt som du får högskolebehörighet.

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Det betyder att du förbereds för både konstnärliga och andra högskoleutbildningar. Du väljer en av följande tre inriktningar där du får möjlighet till fördjupning.

Sedan starten av Estetiska Programmet 2011 har vi inriktningen Musik. Inför läsåret 18/19 startar vi även de två inriktningarna Bild & Formgivning samt Estetik & Media.

Bild & Formgivning

Denna inriktning ger fördjupade kunskaper i två- och tredimensionella bildframställningstekniker samt att kommunicera visuellt. Du får kunskaper om det breda bildområdet, både digitalt och analogt, och du får möjlighet att kombinera många olika uttryck och tekniker.

Estetik & Media

Denna inriktning ger fördjupande kunskaper i digitala medier ur ett estetiskt perspektiv och utvecklar förmågan att kommunicera med digitala verktyg. Ljud, bilder och berättande står i centrum. Du får uppleva och tolka olika digitala uttryck, använda och skapa digitala produkter.

Musik

På Estetiska programmet på Ållebergsgymnasiet får du enskild undervisning i två instrument. Vi arbetar ofta i mindre grupper men även ämnes- och årskursövergripande för att ge dig förutsättningar att utvecklas själv och tillsammans med andra. Ämnen som ensemble, kör, gehörs- och musiklära, musikproduktion och estetisk kommunikation mynnar ut i studioproduktioner, konserter och shower i olika format. Varje år satsar vi på att göra en större samarbetsproduktion. Alla elever jobbar med egen elevdator- MacBookPro. Utbildningen ger dig en bred praktisk och teoretisk grund med möjlighet till många olika fortsatta utbildningsvägar både inom musikområdet och inom andra områden.

I mars genomför vi ett färdighetstest på inriktningen Musik, troligtvis vecka 9. Du ska  förbereda två sånger/låtar/stycken i olika genrer eller med olika karaktär som du ska framföra för oss musiklärare. Du blir kallad per brev i god tid med mer information från oss.

Jenny Tidquist Karlsson
jenny.tidquistkarlsson@falkoping.se