Estetiska programmet (ES)

Under dina tre år hos oss får du en lustfylld och kreativ skoltid samtidigt som du får högskolebehörighet.

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Det betyder att du förbereds för både konstnärliga och andra högskoleutbildningar. Du väljer en av följande tre inriktningar där du får möjlighet till fördjupning.

Sedan starten av Estetiska Programmet 2011 har vi inriktningen Musik. Inför läsåret 18/19 startar vi även de två inriktningarna Bild & Formgivning samt Estetik & Media.

Hälsa på hos oss!

Vill du känna på hur det är att vara estetelev en dag. Hör av dig så bokar vi i en dag då du ”skuggar” en klass en hel dag.

Bild & Formgivning

Denna inriktning ger fördjupade kunskaper i två- och tredimensionella bildframställningstekniker samt att kommunicera visuellt. Du får kunskaper om det breda bildområdet, både digitalt och analogt, och du får möjlighet att kombinera många olika uttryck och tekniker.

Estetik & Media

Denna inriktning ger fördjupande kunskaper i digitala medier ur ett estetiskt perspektiv och utvecklar förmågan att kommunicera med digitala verktyg. Ljud, bilder och berättande står i centrum. Du får uppleva och tolka olika digitala uttryck, använda och skapa digitala produkter.

Musik

På Estetiska programmet på Ållebergsgymnasiet får du enskild undervisning i två instrument. Vi arbetar ofta i mindre grupper men även ämnes- och årskursövergripande för att ge dig förutsättningar att utvecklas själv och tillsammans med andra. Ämnen som ensemble, kör, gehörs- och musiklära, musikproduktion och estetisk kommunikation mynnar ut i studioproduktioner, konserter och shower i olika format. Varje år satsar vi på att göra en större samarbetsproduktion.

Alla elever jobbar med egen elevdator- MacBookPro. Utbildningen ger dig en bred praktisk och teoretisk grund med möjlighet till många olika fortsatta utbildningsvägar både inom konstnärliga områden och inom andra områden.

Färdighetstest

Under vecka 9 blir du som söker ES-musik kallad till ett färdighetstest.

Du får ett brev ca 1-2 veckor innan med exakt dag och tid.

Du ska förbereda två låtar/stycken av olika karaktär som du får framföra inför en liten grupp av oss lärare. Om du behärskar flera instrument får du givetvis visa upp det.

Mer information får du i brevet. Du är också välkommen att höra av dig till oss om du har frågor!

Jenny Tidquist Karlsson
jenny.tidquistkarlsson@falkoping.se